• Home
  • De la activism civic și proteste la politică și implicare în proiecte pentru românii din Diaspora

De la activism civic și proteste la politică și implicare în proiecte pentru românii din Diaspora

Sunt Oana Pătrașcu și locuiesc în Republica Cehă de mai bine de un an. Lucrez în domeniul IT, însă cea mai mare parte a timpului liber o dedic implicării civice în comunitatea de români de aici, dar și proiectelor care ajută românii din Diaspora desfășurate de USR. Încă din anii de studenție am susținut lupta împotriva corupției prin activism social și prin vot. Iar dorința de a mă implica în acțiuni care pot pune Romania pe drumul cel bun a existat dintotdeauna, eu fiind o persoană care dezaprobă puternic practicile corupte ale vechii clase politice românești.

Ani la rând am participat la proteste și am încurajat semnarea petițiilor. Mi-am îndemnat prietenii și cunoștințele să treacă de la pasivitate și blazare la asumare și implicare. Îmi amintesc și acum marșurile pentru Roșia Montană din 2013 sau protestele #colectiv din 2015 și puternica emoție care ne aducea împreună. Nici în 2017 nu am ezitat să protestez seară de seară în Piața Victoriei, încă din noaptea în care s-a dat ordonanța lui Iordache. Apoi au urmat protestele din vara lui 2018. Chiar și acum privesc cu drag imaginile din noaptea de 5 februarie 2017 pentru că în acele ore am simțit că exista posibilitatea ca speranțele milioanelor de români să fie auzite și luate în considerare. A fost un moment în care am simțit cu adevărat că noi, românii, putem fi solidari pentru un scop comun și mai presus de interesele individuale putem lupta împreună pentru reconstrucția României.

De fiecare dată am avut entuziasmul omului care luptă pentru un ideal. Dar în același timp și frustrarea de a nu putea face mai mult deoarece decizia stătea întotdeauna în mâinile aceleiași clase politice de la conducerea țării. M-am înscris în USR Diaspora în urmă cu un an, imediat după alegerile europarlamentare, pentru care am stat și eu la o coada timp de câteva ore bune în fața Ambasadei Române din Praga pentru a putea vota. Dar înainte de lua decizia de a mă alătura unui partid politic am cântărit bine motivele pentru care aș porni pe acest drum, conștientă fiind că o persoană idealistă ca mine se va acomoda cu greu în viața politică a României.

Am făcut acest pas fiind convinsă că fără implicare și asumare nu există schimbare. Și că pot aduce și eu o contribuție în acest proces.

Până în prezent, m-am implicat în diferite proiecte menite să îmbunătățească modul de funcționare al instituțiilor românești, dar și să ajute românii din străinătate în diverse situații cu care aceștia se confruntă. O parte dintre propunerile noastre au ajuns pe masa Parlamentului iar individual am reușit să trec prin tot procesul birocratic ceh și cel românesc pentru a putea să rezolv unele cazuri sociale ale românilor plecați la muncă în afara țării. Ideea de a mă alătura campaniei Votează pentru Acasă m-a încântat încă din faza incipientă a proiectului. Mi-au plăcut scopul și obiectivele acestei campanii, m-a atras ideea de a ajuta direct românii din străinătate printr-o informare amplă și de a-i încuraja să iasă la vot la alegerile parlamentare. 

Poate că sunt un om tânăr și cu prea puțină experiență de viață ca să pretind că de una singură voi împinge lucrurile în direcția bună, dar știu sigur că una dintre convingerile care m-au călăuzit toată viața și-a dovedit utilitatea mai mult ca niciodată în ultimul an: fiecare individ poate contribui la schimbarea în bine a societății din care face parte. Fie prin activism civic, prezență la vot, politică, acțiuni de binefacere sau pur și simplu fiecare făcându-și foarte bine munca fără a fi corupt, fără să mintă sau să fure. Depinde de noi să găsim calea cea mai potrivită și să o urmăm cu perseverență și curaj. 

Inițiativele și proiectele în care m-am implicat până acum sunt doar începutul pentru mine. Sunt de părere că atunci când se dorește progres, implicarea și contribuția la nivel individual trebuie să rămână constante. 

Îndemnul pe care l-am adresat mereu celor din jurul meu rămâne valabil și astăzi: Nu stați deoparte, alegeți să fiți parte din schimbare! Vă îndemn și pe voi să vă implicați activ în viața politică și socială a României. Ieșiți la vot la alegerile parlamentare, indiferent de colțul de lume în care vă aflați, și decideți responsabil pe mâinile cui dați viitorul acestei țări. 

leave a comment