• Home
  • Votează prin corespondență sau la o secție de votare

Votează prin corespondență sau la o secție de votare

Începând cu data de 1 aprilie 2020, românii care au domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pe platforma votstrainatate.ro pentru a putea vota prin corespondență sau pentru a cere deschiderea unei secții de votare în orașul în care locuiesc, optând pentru votul în secție, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Platforma este gestionată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru a vă putea înregistra ca alegător prin corespondență sau alegător la o secție de votare în străinătate este suficient să completați formularul online, urmând toți pașii necesari.

Prezentare pași Vot la Secția de Votare

Prezentare pași Vot prin Corespondență

Pentru înregistrarea online pe www.votstrainatate.ro aveți nevoie de următoarele acte:

  • copia scanată sau fotografia actului de identitate românesc, care să fie valabil în ziua completării formularului;
  • copia scanată sau fotografia documentului de ședere în străinătate; 

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, potrivit MAE nr. 1627 din 26.08.2019 poate fi consultată  AICI

Vă puteți înregistra online chiar dacă v-a expirat actul de identitate în perioada stării de urgență (16.03.2020 – 14.05.2020). Acesta își menține valabilitatea pe teritoriul României până la data de 12.08.2020, conform comunicatului MAI.

Pașapoartele nu sunt incluse în lista actelor cărora li se prelungește valabilitatea.

Având în vedere perioada dificilă de pandemie Covid-19 prin care trecem și imprevizibilitatea măsurilor care vor fi luate în perioada următoare, vă îndemnăm să optați pentru votul prin corespondență.

ATENȚIE! Eventualele modificări legislative sau decizii care vor fi luate cu privire la modul de organizare a alegerilor parlamentare în străinătate din acest an vor fi comunicate alegătorilor pe parcurs.

leave a comment