• Home
  • Votul prin corespondență: Experiența într-un birou electoral

Votul prin corespondență: Experiența într-un birou electoral

Cred că mulți dintre cei care au votat prin corespondență s-au întrebat cât de sigur este întreg procesul și mai ales numărarea voturilor la final. Am fost reprezentant într-unul dintre cele trei birouri electorale pentru votul prin corespondență din București, la recentele alegeri prezidențiale. USR PLUS a avut reprezentanți în toate secțiile de votare care au procesat și plicurile cu voturile prin corespondență și, bazat pe mărturiile colegilor, lucrurile au mers destul de bine peste tot. Am făcut toate eforturile ca fiecare vot să fie numărat corect și să conteze. De fapt, am declarat încă de la prima ședință de birou că poziția Alianței este de a căuta, prin toate mijloacele legale, să fim focusați pe a face ca fiecare vot să conteze.

Voi enumera câteva situații din experiența mea de reprezentant al Alianței USR PLUS într-un birou electoral pentru votul prin corespondență, prin care îmi doresc să vă transmit încrederea că votul prin corespondență al alegătorilor din străinătate este sigur și tratat cu maximă responsabilitate de către părțile implicate în proces: 

  • Am interacționat bine cu angajații de la Poșta Română, care erau responsabili de livrarea la timp a tuturor sacilor cu plicurile intacte, astfel încât să poată fi procesate în termenii prevăzuți de lege. Nivelul lor de profesionalism a fost foarte înalt și cu grijă reală de a face ca fiecare colet și plic să ajungă la birourile pentru corespondență.
  • Am interacționat cu Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate. Au fost găsite soluții pentru situațiile de incertitudine sau de neclaritate legislativă.
  • Un exemplu de rezolvare a unei situații neprevăzute ar fi acela că, din cauza mânuirii sau a unor ușoare daune cauzate de umezeală, unele coduri de bare deveneau ilizibile. Cu ajutorul colegilor de la poștă și a operatorilor de tabletă am găsit modalități de a recupera respectivul cod de bare astfel încât să putem procesa plicul care conținea buletinul de vot. 

Din ce am observat la alegerile prezidențiale este că lucrurile n-au mers cum trebuie atunci când votanții nu au respectat instrucțiunile întocmai. 

  • O problemă majoră a fost neincluderea Declarației pe proprie răspundere în plicul exterior alături de plicul interior care conținea buletinul de vot. 
  • O altă problemă a fost, la turul doi al prezidențialelor, sosirea târzie a unor plicuri din locuri mai îndepărtate de pe glob. Cred că a fost o problemă din cauza timpului scurt dintre cele două tururi. 
  • Etichetele de siguranță pentru sigilarea celor două plicuri au creat și ele multe bătăi de cap alegătorilor, fiind aplicate incorect, rupte sau total lipsă. Fiecare situație a fost tratată individual, verificând atent dacă era asigurat secretul votului și plicurile intacte. 

E drept că instrucțiunile sunt ceva mai complicate decât, spre exemplu, modalitatea de a vota prin corespondență în SUA (California), unde toată corespondența pre-votare, inclusiv instrucțiunile de vot și formularul declarației pe propria răspundere, se face prin adresa de e-mail cu care este înregistrat alegătorul. Completarea buletinului de vot se face pe o pagină de internet dedicată securizată care emite o singură pagină cu un cod matricial QR și listează opțiunile alese de votant. Se imprimă acea pagină și se transmite la adresa indicată împreună cu declarația pe proprie răspundere a votantului. Deci, se folosește un plic obișnuit și două pagini de hârtie obișnuite, acesta este pachetul pe care îl transmite un alegător prin corespondență în California. Bineînțeles că mai există și varianta de a transmite buletinul de vot și declarația prin fax. Există posibilitatea, similară cu cea din România, ca votantul să verifice online dacă votul său a fost procesat sau nu. Gradul de încredere în acest tip de vot este unul ridicat în rândul alegătorilor din California. La alegerile desfășurate în ultimii zece ani au optat peste 50% dintre alegători pentru votul prin corespondență, numărul fiind în creștere de la un scrutin la altul. Un proces ușor și transparent de votare duce la creșterea numărului de alegători care au încredere să opteze pentru această modalitate de vot. 

Opinia mea este că exercitarea votului prin corespondență este o opțiune viabilă și în România. Atât pentru alegătorii români din străinătate, cât și pentru o viitoare implementare a votului prin corespondență în interiorul țării. Cheia stă într-o pregătire temeinică, o informare continuă și o comunicare clară și promptă cu alegătorii. Toate uneltele de instructaj pe care le putem crea, precum și găsirea tuturor modalităților de a ajunge la potențialii votanți prin corespondență pentru a-i putea instrui cum să urmeze corect procedurile, vor fi benefice și vor duce la o creștere semnificativă a numărului de alegători care optează pentru această modalitate de vot. De asemenea, la fel de importantă este și activitatea de instruire prealabilă a delegaților care vor participa ca reprezentanți în birourile electorale pentru votul prin corespondență. Avem deja un grup de veterani cu experiență care pot să sprijine cu sfaturi practice, iar echipa noastră de avocați participantă la Birourile Electorale este de top. 

Un sfat important pentru alegători este să urmeze cu sfințenie instrucțiunile și să trimită plicul cu buletinul de vot cât mai devreme posibil, pentru ca acesta să aibă suficient timp să ajungă în România la termen. Dacă considerați că au rămas puține zile la dispoziție, vă îndemn să optați pentru trimiterea plicului la cea mai apropiată misiune diplomatică a României în străinătate, pentru că și acolo sunt procesate plicurile și numărate voturile prin corespondență. Acesta este un sfat cu atât mai important în perioade neobișnuite cum este cea prin care trecem acum, de pandemie. Îi încurajez pe toți românii din străinătate să ia în considerare în mod serios această modalitate de exercitare a votului și să opteze pentru votul prin corespondență pentru protejarea sănătății lor și a celor din jur. Ce vă pot garanta este că USR PLUS va avea reprezentanți în birourile electorale pentru votul prin corespondență, iar votul fiecărui alegător va fi apărat și tratat cu maximă prudență astfel încât să conteze.

Dan Rădulescu

Reprezentant USR PLUS în Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondență la alegerile prezidențiale

leave a comment